Hoppa till sidans innehåll

Teamare vann 100k Ultramara i Skåne

10 DEC 2017 13:27
När terrängloppet Tjörnarparen i Skåne genomfördes för tredje året i lördags, klev Dennis Sundman, Team Esplanad, upp överst på pallen efter att ha sprungit i 11 timmar och 21 minuter. Av de ca 100 löparna som sprang ledde Dennis från start till mål.
  • Skapad: 10 DEC 2017 13:27

Grattis Dennis! Hur känns det?
Det känns bra, blev lite blöt om fötterna, men helt ärligt var det ju såklart rätt jobbigt på slutet.

Hur kan man springa så långt tävlingslopp?
Hmm... alltså det är inte så svårt som man kan tro. Det är bara att sätta den ena foten framför den andra så snabbt som möjligt.

Men i 11 timmar?
Ja det är sant, på slutet är det jobbigare än i början. Men jobbet måste göras, och ju snabbare man gör det, ju snabbare kommer man i mål och får äta hur mycket godsaker man vill. Men det var blött och lerigt och halt och rötter och stenar. Man som halkade fram. Och det var stressigt när man såg pannlampan från 2:an vid ett tillfälle runt km 70.

Hur laddar man inför ett sånt långt lopp?
Inte laddat så mycket, under 5-6 veckors tid har jag kört två långpass i veckan, ca 150 km/vecka. Normalt ligger jag på en träningsmängd av ca 100 km löpning/vecka som standard.

Kosten?
Kämpar med att äta mycket och ofta blir det vegetariskt. Brukar bli stor lunch och stor middag men jag har svårt att få i mig tillräckligt med kolhydrater.

Berätta mer om loppet!
Samtliga deltagare räknade tillsammans ner till startskottet, som för den gemensamma starten av 50 och 100 km Tjörnarparen gick klockan 9:00 på lördag morgon. De som springer 100 km springer samma varv två gånger.

Av de 300 startande skulle ca. 200 personer springa 50 km och 100 personer springa 100 km. Det märktes att det var många rutinerade trail och ultratraillöpare bland de startande. Själv har jag sprungit 100 km ett par gånger, men aldrig i ett traillopp. Och det blev snart väldigt tydligt.

Största delen av banan gick i obanad terräng genom skog, träsk, kärr och sten. Det har varit mycket nederbörd i höst, och det märktes. Vid flera tillfällen tog man sig fram med lera upp till knänen. Vi följde gula markeringar som var uppsatta i träd och dessa var inte alltid lätta att hitta. Från 15:00 är det mörkt och man måste navigera med hjälp av pannlampa.

Min tanke var att hänga med täten ett tag i början, för att sedan lägga mig i mitt eget tempo. Men den planen fallerade nästan från start. Det var svårsprunget, och min terrängteknik är nästan obefintlig. Jag kunde helt enkelt inte hänga på de snabbaste 50 km löparna. Men för 100 km är inte hastigheten i början lika viktig.

Det första varvet gick trots allt bra. Det var vätskekontroll var 10:e km, och sikten var god, även om jag sprang fel vid en handfull tillfällen. När jag gav mig ut på andra varvet mötte jag precis tvåan i 100 km loppet. Han gick till slut ut på andra varvet ca tio minuter efter mig. Jag fick vid 70:km kontrollen information om att han hade sprungit riktigt snabbt och var nu bara drygt två minuter bakom. Eftersom stora delar av banan har så oländig terräng att man inte kan springa, var min tanke att det blir svårt för honom att plocka tid där. Om jag dessutom håller uppe ett hyfsat löpsteg på de löpbara partierna, så får min förföljare svårt att knappa in. Detta blev också min strategi. För det mesta flöt det bra. Jag försökte att inte springa fel då det kan kosta många minuter. Navigeringen blev dock svår när snön kom. Med pannlampa för att hitta markörer och snö som faller ser man inte mycket annat än vita snöflingor. Trots detta gick det vägen och jag till slut kom i mål 16 minuter före tvåan.

Såhär dagen efter är jag lite stel i benen, och lite svullna fötter. Men annars är jag i god form! Loppet var fantastiskt, och för de som aldrig sprungit ett ultralopp kan jag inte annat än att rekommendera. Organisation och inställning från deltagare är ofta fantastiskt!

Over and out från Teamarnas Stockholmsrepresentant.

Resultat: http://events.racetracker.no/2017/tjornarparen/results/

Skribent: Magnus Vinblad
Epost: Adressen Gömd

fb2

 

Postadress:
Team Esplanad
Himlastigen 33 kv
90641 Umeå

Besöksadress:
Himlastigen 33 kv
90641 Umeå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info